Європейські вчені працюють над збільшенням сортів культур

Вчені з Кіпру прагнуть збільшити біорізноманіття сільськогосподарських культур в Європі, при цьому покращивши їхню врожайність та якість. Вони в буквальному сенсі «викопують» відповідь на дослідній плантації.

На експериментальному полі площею близько 11 гектарів вирощують понад 20 культур, включаючи кукурудзу. Науковці з європейського дослідницького проекту випробовують експериментальну технологію селекції, спрямовану на визначення саджанців, які краще адаптуються до спеки та нестачі води. Всі саджанці кукурудзи генетично відрізняються один від одного. Дослідники ретельно вивчають кожну рослину, особливо її коріння.

Діонісія Фасула, селекціонер з Кіпрського сільськогосподарського дослідницького інституту, каже: «Ми вивчаємо як кількісні, так і якісні характеристики. Кількісні показники допомагають нам визначити врожайність рослин і стабільність врожайності. Отримувати якісь однозначні цифри тут дуже важко, оскільки врожайність сильно залежить від умов навколишнього середовища. Що стосується якісних показників, ми в основному вивчаємо вміст поживних речовин та біомасу».

У рамках дослідження науковці також вивчають ячмінь і пшеницю. Після визначення найбільш багатообіцяючих саджанців їх схрестять між собою, щоб вивести сорти, стійкі до посухи. Варто зауважити, що дослідження проводиться без використання генетично модифікованих організмів.

Згідно слів Міхаліса Оміру, еколога-мікробіолога з Кіпрського сільськогосподарського дослідницького інституту: «Ми прагнемо збільшити біорізноманіття в наших сільськогосподарських екосистемах. Насамперед звернули увагу на традиційні культури, які більше не вирощують на острові. Ці традиційні сорти (генотипи) мають властивості, які дозволять урізноманітнити наші культури, а також покращити якість продуктів, вироблених з них».

Зразки ґрунту і коренів будуть досліджені в лабораторії. Науковці прагнуть зрозуміти, як можна збільшити врожайність рослин та підвищити їхню стійкість до посухи, покращивши взаємодію саджанців з підземними мікроорганізмами.

«Взаємодія рослин з грибками та пліснявою може бути згубною для одного сорту, а для іншого, навпаки, – корисною, – зазначає Атанасія Кавадіа, агроном-мікробіолог з Кіпрського сільськогосподарського дослідницького інституту. – Отже, нам потрібно ретельно вивчити цю взаємодію. Зазвичай рослина дає грибкові вуглець, а грибок натомість передає рослині поживні речовини з ґрунту».

Дослідники сподіваються, що їхня робота допоможе фермерам збільшити пропозицію та розширити потенційний ринок. Водночас це піде на користь споживачам.

Фасула додає: «Ми всі з дитинства пам’ятаємо чудовий смак кукурудзи та інших овочів, які тоді вирощували в нас. Саме тому ми хочемо повернути колишні сорти в сільське господарство. Таким чином, фермери та виробники зможуть збільшити асортимент продукції для магазинів та супермаркетів. А споживачі зможуть вибирати з ширшого асортименту продуктів з покращеними смаковими якостями».

Науковці кажуть, що за п’ять років виведені ними нові сорти цілком зможуть з’явитися на ринках Європи.

Euronews